Ricardo Clarijs

‘Ik heb vanaf 2013-2017 met Mariëlle gewerkt bij HV Foreholte in de tijd dat we promoveerde van de 2e divisie, naar de 1e divisie en op het laatste naar de Eredivisie.

Mariëlle is een vakvrouw, maar ook een heel prettig persoon om mee samen te werken voor mij, en voor de individuen uit het team. In die tijd was Mariëlle verantwoordelijk voor de medische begeleiding van de speelsters van de dames-selectie, maar ze was ook verantwoordelijk voor de fysieke ontwikkeling van het team in de voorbereiding en tijdens het seizoen.

Bij Mariëlle zijn voor mij 2 woorden key: topsport en gezondheid. De gezondheid van de speelsters staat voorop, en daarmee ook de verzorging en het trainen van de benodigde onderdelen hiervoor. Maar Mariëlle voelde ook feilloos de belangen van ons als team, van mij als trainer, en de ambities van individuele spelers, aan. Spelen en trainen waar kon, soms deel of aangepast, met als doel continue beter worden. Dit is in een teamsport belangrijk voor de ontwikkeling van het team, maar ook voor het mentale onderdeel. Hier heeft Mariëlle veel gevoel voor. Daarom voelde ik me als trainer altijd gesteund, en door die professionele insteek kon ik ook blind op haar beoordelingen vertrouwen. Als Mariëlle er alles aan gedaan had, maar haar beoordeling was dat iets onverstandig was, dan weet je als trainer en speler dat het niet anders kon en vertrouw je hierop.

Ik weet nog goed dat ik Mariëlle de keren dat ik bij mijn volgende club (kampioen van Nederland) in de problemen kwam direct ingeschakeld heb. Haar karakter en loyaliteit als persoon komt dan direct naar boven, omdat ze er alles aan doet om er te zijn, en dit ook direct zo goed mogelijk op te pakken. Topsporter en vakvrouw in hart en nieren!’

Ik ken Ricardo als een zeer gedreven handbalcoach die openstaat voor feedback. Hij geeft iedere speelster en zo ook het team eromheen het vertrouwen in zijn/haar eigen kracht. Hij liet de speelster in het begin liever met, dan zonder een bal trainen. Hij stelde kritische en verdiepende vragen over de fysieke training om zijn eigen kennis en inzicht op dit gebied te vergroten. Dit gaf mij grote blijk van betrokkenheid en vertrouwen in mijn werk. Ricardo volgde diverse opleidingen om zich als topcoach te ontwikkelen. Ik weet nog goed dat hij een opdracht moest maken over fysieke training en periodisering en mij daarbij om feedback vroeg. En nee, niet hoe ik het zo doen, maar hij wilde weten hoe en waar ik naar kwalitatief goede informatie zocht om deze opdracht te kunnen maken. Na onze samenwerking is hij zijn kwaliteiten verder gaan ontwikkelen bij VOC en inmiddels is hij uitgegroeid tot bondscoach van het Nederlands Dameshandbalteam onder de 18.